Сериалът Alexander: The Making of a God излезе на 31

...
 Сериалът Alexander: The Making of a God излезе на 31
Коментари Харесай

Александър Велики с мъж любовник в нов сериал – Гърция се разгневи

 

Сериалът Alexander: The Making of a God излезе на 31 януари тази година и изследва пътя на царя след убийството на татко му Филип II Македонски. В продължение на 6 епизода, феновете наблюдават освен основаването на империята на Александър Македонски, само че и се потапят в съкровени моменти от персоналния му живот.

Разбира се, тематиката за Александър Македонски е доста спорна, изключително в частта за половата му ориентировка. И точно това разгневи доста хора.

С новата екранизация се завръща класическият „ филм за Оскари “ – определение, което беше ясно какво значи през 90-те и ранните години след 2000-ната

Една история, потопена в мит

Историята на владетеля е част от историята на днешна Гърция. Тя се развива преди повече от 2000 години, към III век преди Христа. 

Името на Александър Велики нормално се свързва с древногръцкото царство Македония, което той уголемява до голяма империя. Тя е включвала в себе си земи от днешна Гърция, Турция, Иран, Афганистан, Пакистан и елементи от Индия – размери, които и през днешния ден остават величествени.

Известен е като отличен военачалник, който в продължение на 15 години няма нито една изгубена борба. Прочува се освен със завоеванията си, а и с умелото им ръководство в следствие. Той не е унищожавал и направлявал религиите, обичаите и традициите в превзетите територии, а в противен случай – насърчавал е смесването на гръцката и източната култури. Така основава нови градове, които са служили като значими центрове на образование и просвета в империята.

Историческите сведения към древногръцкия държател са спорни и нищожни на брой. И до през днешния ден се водят разногласия дали той е бил провидение, или не, по какъв начин тъкмо е починал, или кой го е обучил на военните тактики, с които е управлявал години наред толкоз сполучливо. Един от безконечните разногласия остава към момента забранен - въпросът за половите желания на Александър Велики.

Проблемната поредност на Netflix

Още при започване на първи епизод от сериала се срещаме от близко с връзката на владетеля с един от най-доверените му другари от детството и хипотетичен ухажор Хефестион, игран от Уил Стивънс. Една от откриващите подиуми демонстрира целувка, съпроводена от любовни милувки сред двамата и продължава цели осем минути.

„ Еднополовите връзки са били нещо напълно обикновено в целия гръцки свят “, споделя в първия епизод професор Лойд Лъвлин-Джоунс от университета в Кардиф, Уелс.

„ Гърците не са имали дума за хомосексуалност или за това да бъдеш гей. Това просто не е било в речника им. Просто е можело да бъдат полови “, споделя още той.

Сериалът, предстоящо, не среща утвърждение от гръцка страна. В обществените мрежи консуматори осмиват поредицата, а културният министър на Гърция Лина Мендони я дефинира за „ извънредно некачествена “, и наличието ѝ като „ изпълнено с исторически грешки “.

По отношение на показаните в сериала връзки сред Александър и Хефестион, Мендони е уверена: „ В източниците не се загатва, че те надвишават границите на другарството “.

Какво споделя историята за ориентацията на Александър Велики?

От години историци и учени изследват сексуалността на владетеля, като са единомислещи, че той в действителност е бил или гей, или бисексуален. Въпреки това към момента не са стигнали до единодушие за това по какъв начин той самият би се определял във времето, в което е живял.

Джийн Риймс е историк и шеф на програмата за антични средиземноморски проучвания в Университета на Небраска в град Омаха, и е писала доста за Александър Велики. Тя е и съветник на сериала на Netflix.

А какво се случва в случай че изгубим в конкуренцията?

Риймс изследва задълбочено връзките на Александър с Хефестион и има вяра, че „ е доста допустимо, даже евентуално “ той и генералът му да са били любовници.

„ Въпреки че е имал три съпруги, наподобява, че Александър умерено е преследвал всеки от двата пола “, написа Риймс в публикация, оповестена в The Ancient History Bulletin през 1999 година, в която изследва връзката сред двамата мъже.

Анализът преглежда няколко исторически епизода, които биха могли да се смятат за доказателство за близостта сред двамата мъже. Риймс се базира и върху текст на древногръцкия лингвист Атеней от близо 200 година сл. Хр. и изяснява:

„ В него на чист гръцки език се споделя, че Александър е имал увлечение към сътрудници от мъжки пол “.

Друг професор - Филип Фрийман, който не е взел участие в поредицата, само че е написал биография за владетеля, написа в собствен имейл.

„ В древногръцкия свят - и изключително в Македония - сходни еднополови връзки са били толкоз естествени, че не биха се сторили странни на никого. “

Според него също наподобява доста евентуално Александър да е имал връзки както с мъже, по този начин и с дами, изключително с Хефестион.

Историята се повтаря

Сагата със сериала на Netflix е отражение на сходен спор в Египет от предходната година, когато излезе поредицата „ Царица Клеопатра “ с тъмнокожата актриса Адел Джеймс в основната роля.

Тогава Министерството на туризма и паметниците на културата на Египет излезе с изказване, че документалният сериал се пробва да промени и пренапише историята. То включваше разбори на специалисти, единомислещи, че Клеопатра е имала „ бяла кожа и елинистически характерности “.

Официално искане за блокиране на Netflix в Египет подаде египетският юрист Махмуд ал Семари, като упрекна платформата в нарушение на медийните закони и че цели да „ изтрие египетската еднаквост “.

Участниците във филмовия план опазиха решението си с аргумента, че няма исторически реализирано единодушие за произхода на египетската владетелка.

Айдън Амеди е превозен с хеликоптер до болница

Обидената Гърция

В гръцкия парламент на 14 февруари, Мендони беше запитана от водача на религиозната националистическа партия „ Ники “ Димитрис Нациос дали държавното управление възнамерява да предприеме ограничения против сериала за Александър Велики.

„ Министерството на културата не цензурира. Свободата на изкуството е законно уредена в гръцката конституция от 1825 година и нито една от нейните проверки не е ориентирана против свободата на изложение “, отговори Мендони.

От Министерството на културата няма да подхващат дейности против Netflix.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР